Joe Hill

Widerbergs saknade filmpärla sprakar av liv!

Joe Hill anländer till New York tillsammans med sin bror. Men det dröjer inte länge innan de tappar bort varandra och Joe börjar luffa runt i USA. Han tar en mängd olika ströjobb och upprörs över de orättvisor han ser. Han blir aktiv inom den förbjudna fackrörelsen och inser snart att han lättare får ut sitt budskap om det presenteras med humor och till musik …

Bo Widerberg (1930-1997) inledde sin karriär som författare. Första romanen Hösttermin släpptes 1952. 1962 gav han sig in i filmdebatten med pamfletten Visionen i svensk film där han gav besk kritik till branschen. Året efter visade han var skåpet skulle stå och långfilmsdebuterade med Barnvagnen där Jan Troell stod för fotot. Samma år hann han även med att släppa Kvarteret Korpen. Thommy Berggren hade huvudrollen i båda. Widerberg fick sitt internationella genombrott 1967 med Elvira Madigan och fortsatte ge energi och skaka nytt liv i det svenska filmlandskapet genom filmer som Ådalen 31 (1969), Joe Hill (1971) och Mannen på taket (1976) för att nämna några.

TriArt tycker: Widerberg levererar en förvånansvärt lättfotad historia som spritter av både energi och närhet. Ett av Widerberg/Berggrens allra finaste samarbeten som har åldrats med imponerande friskhet.

 

Joe Hill

Titel Joe Hill

Originaltitel Joe Hill

År 1971

Längd 117 min

Länder Sverige, USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Bo Widerberg

Skådespelare Thommy Berggren, Anja Schmidt, Kelvin Malave

Utanför TriArt Thommy Berggren om Joe Hill

Relaterade: