Jordens salt

Med magnifika bilder som pendlar mellan förtvivlan och hopp vittnar Salgado om människans allra mörkaste sidor.

Det är omöjligt att inte bli berörd när Wim Wenders och Juliano Ribeiro Salgado skildrar fotografen Sebastiao Salgados liv. Efter att ha bevittnat konflikthärdar och svältkatastrofer i drygt 20 år så blev det människoslakten i Rwanda som knäckte honom. Salgado tappade tron på mänskligheten och gick in i en depression. Vändningen kom inte förrän hans fru föreslog att de skulle börja återplantera skog på parets ägor i Brasilien.

Wim Wenders (f. 1945) långfilmsdebuterade redan 1970 med Summer in the City och redan då fanns Robby Müller med bakom kameran. De två kom sedan att samarbeta i några av Wenders allra finaste stunder som till exempel Med Alice på halsen, Den amerikanske vännen och Paris, Texas. Wim Wenders tillhör de mer tongivande regissörerna i den 70- och 80-talsvåg som kom att kallas ”New German Cinema”. Ska man ge sig på att hitta en röd tråd i hans massiva cv så är det förmodligen kärleken till amerikanska roadmovies och musik. 2011 visade han hur 3D-tekniken ska användas i den svindlande vackra Pina. Erfarenheter han tog med sig, och utvecklade, i Every Thing Will Be Fine.

TriArt tycker: Ett personligt porträtt av en fascinerande fotograf och ett enastående visuellt dokument över människan. Ännu ett exempel på att det är i dokumentärgenren som Wenders trivs allra bäst nu för tiden.

Jordens salt

Titel Jordens salt

Originaltitel The Salt of the Earth

År 2014

Längd 110 min

Länder Frankrike, Brasilien, Brasilien

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Portugisiska

Regissörer Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

Medverkande Wim Wenders, Sebastiao Salgado, Leila Wanick Salgado

Relaterade: