Julietta och andarna

Den färgstarka och färgglada Julietta och andarna blev en vändpunkt i Federico Fellinis karriär och liv. Efter framgångarna med La Strada, Det ljuva livet och inte minst 8 1/2, sökte han sig djupare ner i sina drömmar, och i sitt äktenskap, till Julietta och andarna.

Julietta och Giorgio lever i ett äktenskap där Julietta är den åsidosatta hustrun och Giorgio är den ängslige, vänstrande maken. När Giorgio glömmer parets 15-årsdag, dras Julietta med av sina vänner till en seans. På morgonen vaknar hon och upptäcker att de glömt att stänga porten till de dödas värld och möts av diverse spöken och andar, som har intagit hennes hem samt skogen och stranden intill.

Efter filmer som Gänget, La Strada, Nights of Cabiria, Det ljuva livet och framför allt 8 1/2, en film som sedan dess är lika självklar i filmkritikers och filmälskares topplistor över tidernas bästa filmer som Citizen Kane, hade Fellini nått en punkt där han fått internationell uppmärksamhet och redan klassades som en av Italiens bästa filmskapare. Men Fellini nöjde sig inte med den internationella filmvärldens dyrkan och ville ännu mer med sina filmer. Till Julietta och andarna sökte sig Fellini än djupare ner i sina drömmars värld och filmen blev en vändpunkt och ett steg i en ny riktning mot filmer såsom Fellinis Satyricon, Fellinis Roma och Amarcord.

TriArt tycker: Fellinis första färgfilm är en visuell fest av det mer personliga slaget. Fellinis hustru Giuletta Masina spelar huvudrollen och har efteråt sagt om slutscenen att hon såg Julietta som en kvinna som gick övergiven mot sin ensamhet, medan regissören själv menar att hon äntligen var fri. Avgör själva. Klart är dock att Julietta och andarna är en orättvist bortglömd filmpärla av det mer skimrande slaget.

Julietta och andarna

Titel Julietta och andarna

Originaltitel Guilieta degli spiriti

År 1965

Längd 137 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Federico Fellini

Skådespelare Guilieta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu

Relaterade: