Jungfrukällan

Medeltidsvåld filtrerat genom Bergman och Nykvists känsliga ögon.

Tore och Märeta har en dotter, Karin, som med sitt gyllene hår och blå ögon charmar de flesta i sin närhet. Hon är älskad av alla. En morgon rider Karin iväg tillkyrkan med ljus till Den Heliga Jungfruns ära. Sägnen säger att det enbart är en jungfru som får bära ljusen. På vägen möter hon tre vallare. Karin erbjuder dem att dela hennes lunch men de nöjer sig inte bara med maten. Hon blir överfallen, skändad och dödad. Vallarna fortsätter sin färd och kommer till sist fram till Tore och Märetas gård där de ber om kvällsvard och husrum för natten. Man bjuder dem till bords, ovetande om Karins grymma öde. Men när en av männen försöker sälja Karins kläder till Märeta börjar de förstå vad som hänt.

"Jungfrukällan, den tyckte jag ju då var en bra film. Jag tyckte den var inihelvete bra! Jag tyckte det var en av mina bästa filmer, jag tyckte den var storartad." - Ingmar Bergman i boken Bergman om Bergman

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Bergmans första Oscarvinnare är också den första med Sven Nykvist som ensam huvudfotograf (i Gycklarnas afton delar han på arbetet med Hilding Bladh) och inledningen på en ny gyllene era för regissören. Det är bistert, snyggt och berättat med en kraft som fortfarande slår hårt.

Jungfrukällan

Titel Jungfrukällan

Originaltitel Jungfrukällan

År 1960

Längd 89 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Max von Sydow, Birgitta Valberg, Birgitta Pettersson, Gunnel Lindblom, Allan Edwall, Tor Isedal

Producenter Allan Ekelund

Manus Ulla Isaksson

Relaterade: