Kärlekens slaveri

Mikhalkovs internationella genombrott är en laddad kärlekshistoria som andas både vemod och nostalgi.

OBS! Endast engelsk text

Det är 1918 och inbördeskriget rasar i Ryssland. På en avlägsen semesterort spelas en film med stjärnan Olga Voznesenkaia i huvudrollen. Trots att hon är gift tillbringar hon all sin tid mellan tagningarna tillsammans med kameramannen Victor. Sakta men säkert går det upp för henne att han är Bolsjevik och använder deras film som täckmantel för att dokumentera vita arméns arresteringar och avrättningar av meningsmotståndare. När han ber Olga om hjälp ställs hon inför ett livsavgörande val.

Nikita Mikhalkov (f. 1945) inledde sin filmkarriär som skådespelare och hann med att synas i ett tjugotal filmer innan han skrev, regisserade och agerade i sin regidebut Vän bland fiender. Filmen blev en stor framgång och han befäste sin popularitet i hemlandet med de två följande filmerna Kärlekens slaveri och Ofullbordat stycke för mekaniskt piano. 1994 blev han Oscarbelönad för sin internationellt mest kända film - Brända av solen.

TriArt tycker: I sin andra långfilm har Mikhalkov slipat till hantverket och snickrat ihop en vacker, romantisk historia fylld av Mikhalkovsk humor. Tidens tand, och Sovjetunionens fall, har gett filmen ett nästan exotisk skimmer.  

Kärlekens slaveri

Titel Kärlekens slaveri

Originaltitel Raba lyubvi

År 1975

Längd 94 min

Länder Ryssland (USSR)

Undertexter Engelska

Språk Ryska

Regissör Nikita Mikhalkov

Skådespelare Yelena Solovey, Alexander Kalyagin, Rodion Nakhapetov

Relaterade: