Kastrullresan

Arne Mattsson flirtar med familjepubliken och bjuder på en lättsam komedi baserad på Edith Unnerstads klassiska barnbok som också TV-serien Pip-Larsson (1999) byggde på.

Pappa Larson har uppfunnit en serie med kastruller som piper i olika tonarter allteftersom maten blir klar, men han har inte haft råd att tillverka särskilt många. Hans största problem är dock att hans familj är stor och de behöver en ny bostad. Snabbt. Mamma Larsson får en idé. Varför inte bygga om några bryggarvagnar till ett rullande hem och åka på semester till Uppsala. Så får det bli, säger de och drar iväg på äventyr.

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar, men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) Flickan i Frack (1956) och Kärlekens bröd (1953).

TriArt tycker: En charmig familjefilm som tack vare rutinerade namn som Edvin Adolphson, Eva Dahlbeck, Sigge Fürst och Julia Ceasar klarar sig på rätt sida präktighetsgränsen.

Kastrullresan

Titel Kastrullresan

Originaltitel Kastrullresan

År 1950

Längd 81 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Edvin Adolphson, Sigge Fürst, Eva Dahlbeck

Relaterade: