The Killing of a Sacred Deer

Yorgos Lanthimos blandar klaustrofobi, obehag och absurditet i sitt mörkaste drama hittills.

Den framgångsrike kirurgen Steven, som lever med sin hustru Anna och barnen Kim och Bob, har hittat en vän i Martin. En allvarligt lagd tonåring som hälsar på Steven på sjukhuset, dyker upp i hans hem och bjuder hem honom till middag med sin ensamstående mamma. Men frågan är vad den udda vänskapen grundar sig i? Och vad kommer den att få för konsekvenser?

Yorgos Lanthimos (F. 1973) utbildade sig på Stavrakos Filmskola  och arbetade i början främst med reklam, han tillhörde teamet som designade öppnings- och stängningsceremonin till OS i Athen 2004. Det internationella genombrottet kom med hans tredje långfilm – Dogtooth som producerades av Athina Rachel Tsangari som i sin tur regisseradet Attenberg, där Lanthimos är en av skådespelarna. I The Lobster (2015) arbetade han första gången med Colin Farrell som även har huvudrollen i The Killing of a Sacred Deer.

TriArt tycker: I sin andra internationella produktion går Lanthimos full Haneke på känsloregistret utan att tappa sitt sinne för skev, svärtad humor. Det är skruvat, iskallt, obehagligt och mycket underhållande.

The Killing of a Sacred Deer

Titel The Killing of a Sacred Deer

Originaltitel The Killing of a Sacred Deer

År 2017

Längd 121 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Engelska

Regissör Yorgos Lanthimos

Skådespelare Colin Farrell, Barry Keoghan, Nicole Kidman

Producenter Ed Guiney, Yorgos Lanthimos

Manus Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou

Relaterade: