Kommissarie Bellamy

Kommissarie Bellamy blev Claude Chabrols sista film, han dog året efter. Den är inte helt typisk den franska filmens psykologiska thrillermästare. Här hyllar Chabrol i stället Georges Simenon med en smart och välgjord pusseldeckare. Gérard Depardieu är i toppform.

Poliskommissarie Paul Bellamy är på semester i södra Frankrike. Men den blir inte riktigt som han har förväntat sig. Pauls halvbror kommer på besök. Han är en äventyrare som blir kontaktad av en man som är på rymmen från sin fru och rädd för att han har begått ett mord. Kommissarie Bellamy börjar göra efterforskningar och kommer fram till överraskande slutsatser.

Claude Chabrol (1930 - 2010) började som filmkritiker på den legendariska filmtidskriften Cahiers du Cinéma, bland annat tillsammans med Eric Rohmer. Hans debutfilm från 1958, Vännerna, tillhör den nya franska vågens allra viktigaste filmer. Chabrol var det psykologiska dramats mästare. Ett ständigt återkommande tema var hans starka kritik av borgerligheten och dess moral.

TriArt tycker: Kommissarie Bellamy är en ganska ovanlig pusseldeckare av Claude Chabrol. Inte den förväntade slutfilmen i en fantastisk karriär men respektabel, välspelad och engagerande.  Depardieu är precis som Chabrol själv sa om filmen: ”Han är i grunden Simenonsk!”

Kommissarie Bellamy

Titel Kommissarie Bellamy

Originaltitel Bellamy

År 2009

Längd 110 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Claude Chabrol

Skådespelare Gérard Depardieu, Clovis Cornillac, Jacques Gamblin

Relaterade: