Konstgjorda Svensson

Den första svenska ljudfilmen!

Festliga förvecklingar, fart och flirtar i en lättsam blandning när Uppfinnaren Fridolf av misstag blir inskriven på Musketörregementet. Där hinner han med att förälska sig, hjälpa sina vänner och lura sin rival samtidigt som han försöker få chansen att demonstrera sin nya uppfinning, Styro-eter, för militärledningen.

Gustaf Edgren (1895 - 1954) regidebuterade med Fröken på Björneborg (1922) på det egna bolaget Värmlandsfilm där han gjorde ytterligare sex filmer innan han gick över till SF. Under 30-talet var han SF:s mest vinstgivande regissör, något som till viss del kan förklaras med hans upptäckt av skådespelaren Fridolf Rhudin. Gustaf Edgren hade en förkärlek folklustspel men gjorde även en del mer politiska filmer som till exempel Röda dagen (1931) och Karl-Fredrik regerar (1934). Hans Konstgjorda Svensson (1929) anses vara den första svenska ljudfilmen även om den till största delen framförs som en stumfilm.  

TriArt tycker: Dåtidens stora svenska filmstjärna, Fridolf Rhudin, inleder med en prolog där han skojfriskt dömer ut den nya ljudtekniken. Sedan drar folklustspelet igång med tidstypiskt gott humör. Eller som FDP skrev i sin recension 1929: "Gå och så den! Ha roligt i en och en halv timma och känn dig nyhalvsulad till humör och sinne!"

Konstgjorda Svensson

Titel Konstgjorda Svensson

Originaltitel Konstgjorda Svensson

År 1929

Längd 81 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Gustaf Edgren

Skådespelare Fridolf Rhudin, Brita Appelgren, Weyler Hildebrand

Producenter Wilhelm Bryde

Manus Gustaf Edgren, Sölve Cederstrand

Relaterade: