Körkarlen (Arne Mattson)

Arne Mattsons version av Selma Lagerlöfs roman kommer alltid stå i skuggan av Victor Sjöströms stumfilmsklassiker, men kvalar ändå in bland hans allra bästa filmer.

David Holm sitter på kyrkogården och super. För sina berusade vänner berättar han en historia som han har hört. En historia om att den som dör på tolvslaget på nyårsnatten tvingas bli Dödens körkarl under det kommande året. Fyllan tilltar och de tre männen börjar bråka, Holm får en rejäl smäll och säckar ihop. Samtidigt börjar klockan slå 12 och en gnisslande kärra rullar fram. Körkarlen ser på sin efterträdare, suckar tungt innan han låter Holm se tillbaka på sitt liv …

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar (1951), men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) och Flickan i Frack (1956).

TriArt tycker: Arne Mattsons Körkarlen är en uppdaterad version av Sjöströms mästerverk. Kanske inte riktigt lika magisk, men det vägs upp av ett tydligare socialt öga och en vässad skärpa i historien.

Körkarlen (Arne Mattson)

Titel Körkarlen (Arne Mattson)

Originaltitel Körkarlen

År 1958

Längd 109 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Ulla Jacobsson, Edvin Adolphson, George Fant

Relaterade: