Korparna

Jens Assur låter bilderna tala i en bistert karg och kraftfull historia om skam, skuld och livsdrömmar.

Agne sliter hårt för att få gården att gå runt. Ett arbete som nöter på honom både fysiskt och psykiskt. Pressen ökar ytterligare när arrendeägaren vill modernisera och hotar att säga upp
arrendet. Agnes familj har brukat gården i generationer och han har tagit för givet att äldste sonen Klas ska ta över när han själv inte längre orkar. Klas däremot vill inte gå i faderns fotspår, men vill inte heller lägga ytterligare börda på sin far. En man som redan verkar ha fått nog av verkligheten. Frågan är hur länge man kan skjuta upp det oundvikliga?

Filmens manus är fritt baserad på Tomas Bannerheds kritikerrosade roman Korparna som belönades med Augustpriset 2011.

Jens Assur har en bakgrund som fotograf och gjorde kortfilmsdebut med prisbelönta Den sista hunden i Rwanda (2005). Därefter har han skrivit och regisserat kortfilmerna Killing the Chickens to Scare the Monkeys (2011), A Society (2013) och Hot Nasty Teen (2014). Assurs kortfilmer har belönats med priser i världen över, bland annat Clermont-Ferrand Film festival och Tribeca Film Festival och filmfestivalerna i Sydney och Rom. Han blev även den första skandinav att ta emot Sundance/NHK International Filmmakers Award år 2012.

TriArt tycker: I Thomas Bannerheds roman berättas historien med pojkens ögon, när Jens Assur tar sig an historien är det istället fadern som får huvudrollen. Uppbackad av ett svidande vackert foto ger Reine Brynolfsson liv till en film som är nästan fysisk i sin närvaro. En av de senaste årens mest kraftfulla långfilmsdebuter.

 

Korparna

Titel Korparna

Originaltitel Korparna

År 2017

Längd 107 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Jens Assur

Skådespelare Reine Brynolfsson, Maria Heiskanen, Jacob Nordström

Producenter Tom Persson, Jan Marnell, Jens Assur

Relaterade: