Kvinna i rött

En mästerlig film noir och en av Fritz Langs starkaste Hollywood-stunder.

Chris är ett medelålders butiksbiträde och amatörkonstnär som inte är helt tillfreds med hur livet blev. På väg hem från sitt arbete blir han vittne till hur Kitty blir attackerad av en okänd man. Chris ingriper, hjälper henne hem och blir snabbt förtjust i sin nya bekantskap. Hon misstar honom för att vara en välbärgad konstnär och låter sig villigt uppvaktas. Det hela övervakas av Kittys pojkvän som smider utpressningsplaner mot den ovetande Chris. Ett invecklat falskspel som får en lika oundviklig som våldsam lösning.

Fritz Lang (1890-1976) utbildade sig till civilingenjör innan han 1913 bytte till en mer konstnärlig inriktning och började studera konst i Paris. Han stred i första världskriget och blev skadad tre gånger innan han hemförlovades 1918. Han regidebuterade 1919 med Halbblut och blev snabbt ett av de största namnen inom den tyska expressionismen. Efter att Nazisterna tagit makten i Tyskland och Langs filmer censurerades emigrerade han till USA. Då hade han redan skrivit in sig i filmhistorien genom filmer som Metropolis, M och Dr. Mabuse - spelaren. Hans flytt till Hollywood hade stor betydelse, inte minst för Film Noir-genren.

TriArt tycker: Fritz Langs kanske finaste Hollywoodstund är en syrlig kommentar till dåtidens rådande amerikanska ideal och en lika svärtad som underhållande noir-pärla. Edward G Robinson visar upp en helt annan sida än i de mäktiga gangsterroller som gjorde honom känd och är inget annat än lysande.

Kvinna i rött

Titel Kvinna i rött

Originaltitel Scarlett Street

År 1945

Längd 103 min

Länder USA

Språk Engelska, Engelska

Regissör Fritz Lang

Skådespelare Edward G Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea

Relaterade: