Kvinnodröm

Kärleksperspektiv á la Bergman

Modefotografen Susanne tar med sig modellen Doris till Göteborg för att fotograferas. Doris har bråkat med sin fästman som inte vill att hon ska åka bort. När de anländer till Göteborg tar Susanne kontakt med sin forne älskare Henrik som är gift och har barn. Samtidigt blir Doris uppvaktad av en äldre gentleman som vill köpa henne dyra presenter.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser. 

TriArt tycker: Bergman tar sig an hopp och ånger, lycka och desillusion i ett drama som på sin tid marknadsfördes som komedi. Men det bjuds på mer svärta och syrlighet än skratt. Regissören själv var inte helt nöjd med resultatet: ”På ett mycket ytligt plan är Kvinnodröm två ytterligare variationer på temat i Gycklarnas afton. Men nu hade Harriet och jag brutit vårt förhållande. Vi var båda ganska ledsna. Sorgsenheten tynger filmen. Där finns visserligen en intressant koppling mellan två historier som leder in i varandra. Men Kvinnodröm är svårt skadeskjuten av depressioner och lyfter aldrig.

Kvinnodröm

Titel Kvinnodröm

Originaltitel Kvinnodröm

År 1955

Längd 87 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Eva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand, Harriet Andersson, Ulf Palme

Producenter Rune Waldekranz

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: