Kvinnor utan män

Under sommaren 1953, då en USA-stödd statskupp genomfördes i Iran, får vi följa fyra kvinnoöden i Teheran. Filmen markerar långfilmsdebut för konstnären Shirin Neshat som belönades med Silverlejonet vid Venedigs filmfestival 2009.

Året är 1953 när en USA-stödd statskupp genomfördes i Iran och vi får följa fyra skllda kvinnoöden i Teheran. Munis vill ansluta sig till kampen men lever under sin religösa brors förtryck. Hennes vän Faezeh är inte intresserad av vad som pågår utan tänker bara på att gifta sig med Munis bror. Zarin är en ung prostituerad kvinna som rymmer från sin bordell; och Fakhri är fast i ett kärlekslöst äktenskap och försöker hantera känslorna för en gammal kärlek som dykt upp igen. Dessa fyra skilda kvinnoöden kommer att flätas samman under sommaren.Filmen bygger på en roman med samma namn av Sharhrnush Parsipur och har tidigare varit delar av ett konstprojekt av Shirin Neshat.

Shirin Neshat (f.1957) växte upp i en välbärgad akademikerfamilj i Iran och skickades som sjuttonåring till USA för att studera. Hon har levt i exil i New York närmare 30 år och endast besökt Iran ett fåtal gånger. Neshat gjorde sig först ett namn som konstnär, främst foto- och videokonst som utforskar kvinnors sociala, politiska och psykologiska erfarenheter i dagens islamska länder.För sin långfilmsdebut Kvinnor utan män belönades hon med Silverlejonet vid filmfestivalen i Venedig 2009.

Kvinnor utan män

Titel Kvinnor utan män

Originaltitel Zanan-e bedun-e mardan

År 2009

Längd 99 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Persiska

Regissör Shirin Neshat

Skådespelare Pegah Ferydoni, Navíd Akhavan, Arita Shahrzad

Relaterade: