Kwaidan

”En samling spökfilmer som tillhör de vackraste filmer som jag har sett” – Roger Ebert

Kurokami (Det svarta håret)
En fattig svärdsman skiljer sig från sin fru för att gifta sig med en kvinna från en rikare familj. Ett beslut han kommer att få ångra. Djupt.

Yukionna (Snökvinnan)
Under en snöstorm tar två skogshuggare sin tillflykt till en liten hydda. Där möter den en kvinna som dödar den ene, men låter den andra löpa mot att han aldrig får yppa ett ord om vad som har hänt …

Miminashi Hoichi no Hanashi (Hoichi den öronlösa)
Hoichi är en blind musikant som specialiserat sig på att sjunga om slaget om Dan-no-ura. På nätterna försvinner han från sitt tempel. När en präst följer honom för att ta reda på varför så upptäcker han att Hoichi har bgett sig till en gravplats för att sjunga för anden till en av krigsherrarna som deltog i slaget. För att skydda Hoichi övertalar prästen honom att skriva en helig text på sin kropp som gör honom osynlig för andar. Problemet är att de glömmer att skriva på öronen …

Chawan no Naka (I en kopp te)
I väntan på att hans förläggare ska komma på besök berättar en författare en historia om en man som ser ett ansikte i sitt te. Ingen av hans vänner tror på honom. Men de ska snart blir överbevisade.

Masaki Kobayashi (1916 – 1999) tillhör sin generations främsta japanska regissörer och den som påverkats starkast av andra världskriget. I flera av sina filmer utforskar han den japanska kulturens mörkare sidor, det vill säga de sidor som drev män att begå blodiga självmord i hederns namn och att begå övergrepp i kejsarens namn. Han regidebuterade 1952 med Musuko no seishun, men är förmodligen mest känd för sin 60-talsproduktion med filmer som Harakiri (1962), Trappan (1964) och Hymn till en trött man (1968).

TriArt tycker: Masaki Kobayshis stiliserade spöksamling är inte av den skräckfyllda sorten utan mer en övernaturlig uppvisning i färg och form. Lika stämningsfylld som visuell och en av filmtopparna från det japanska 60-talet.

Kwaidan

Titel Kwaidan

Originaltitel Kwaidan

År 1964

Längd 183 min

Länder Japan

Undertexter Svenska

Språk Japanska

Regissör Masaki Kobayashi

Skådespelare Rentarô Mikuni, Michiyo Aratama, Misako Watanabe

Producenter Shigeru Wakatsuki

Relaterade: