La Danse

Dokumentärlegenden Frederick Wiseman följde under ett år arbetet bakom kulisserna på operabaletten i Paris. Resultatet är en fascinerande inblick i maskineriet bakom en anrik institution, både i det konstnärliga arbetet och allt som får den att fungera.

I Frederick Wisemans digra dokumentär får vi under ett år följa arbetet på Operabaletten i Paris. Här repeteras säsongens program med en rad föreställningar, däribland uppsättningar av Nötknäpparen, Romeo & Julia och Mats Eks La Maison de Bernarda Alba. Men vi får också se vad som händer bakom kulisserna i huset, med allt från scenarbetarnas insatser till den konstnärliga ledaren Brigitte Lefèvres många uppgifter.

Frederick Wiseman (f. 1930) är känd för sina närmare 40 dokumentärer som utforskar maskineriet och människorna i olika institutioner i USA, från sjukhus till zoo, skola och polisstation. Han gjorde sig ett namn med debuten Titicut Follies (1967) som skildrade ett mentalsjukhus i Massachussetts och har nu vid över 80 års ålder inga planer på att pensionera sig. Nyligen färdigställde han Boxing Gym om en träningslokal i Austin, Texas som samlar människor från alla åldrar och samhällsskikt.

TriArt tycker: Närgånget och vackert om en arbetsplats och dröm som får människor att späka till det yttersta för att nå toppen i en strängt hierarkisk institution.

La Danse

Titel La Danse

Originaltitel La Danse

År 2009

Längd 159 min

Länder Frankrike, USA

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Frederick Wiseman

Relaterade: