Lacombe Lucien

En av de mest effektiva och kontroversiella filmerna om tyskarnas ockupation av Frankrike signerad franske mästaren Louis Malle.

Louis Malle väjer varken för att vara obekväm eller komplex i en av sina mest personliga filmer. Sårad av att motståndsrörelsen inte vill ha honom vänder sig Lucien Lacombe till Gestapo och erbjuder sina tjänster. Han utför deras order utan att bry sig alltför mycket om vem han skadar. Inte förrän han lär känna France och hennes judiske far tvingas han konfrontera sitt ställningstagande.  

Louis Malle började som skyddsling åt den legendariske undervattensfilmaren och äventyraren Jaques-Yves Costeau, men gick snart sin egen väg och blev en av filmhistoriens mest oförutsägbara och hyllade regissörer. Under sin över 40 år långa karriär hann han med att göra såväl dokumentärer, minimalistiska mästerverk och mer surrealistiska experiment. Men mest känd är han kanske ändå för Tag mitt liv eller sina känsliga filmer om barndomens rädslor och förvirring som till exempel Den första kärleken eller Vi ses igen, barn.

TriArt tycker: En suverän karaktärsstudie och en av de mer komplext mänskliga filmerna om andra världskrigets moraliska dilemman. Den alldeles för tidigt bortgångne Pierre Blaise lyser i huvudrollen.

Lacombe Lucien

Titel Lacombe Lucien

Originaltitel Lacombe Lucien

År 1974

Längd 138 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Louis Malle

Skådespelare Pierre Blaise, Aurore Clément, Holger Löwenadler

Utanför TriArt Carl-Johan Malmberg om Modianos skarpa studie i fascism

Relaterade: