Legenden om Surams fästning

Legenden om Surams fästning var Sergej Paradjanovs första film efter att ha varit bannlyst i över 15 år och en färgstark version av den Georgiska folksagan med samma namn.

Paradjanov bygger vidare på den surrealistiska stil som han inledde med Granatäpplets färg flera år tidigare när han berättar om Georgiens kung som beordrar att alla fästningar i landet ska förstärkas för att stå emot hotet om en muslimsk invasion. Fästningen i Suram går dock inte att rusta upp. Hur mycket man än arbetar så slutar det med att allt rasar samman. Till sist avslöjar en spåman att enda sättet att få fästningen att hålla ihop är att bygga in en ung man i murarna.

Sergei Paradjanov (1924-1990) tillhör de stora nyskaparna inom modern film. Hans visuellt fantasifyllda stil bröt helt med, och störde, den Sovjetiska regimens krav på realism. I kombination med en kontroversiell livsstil ledde hans verk till att Paradjanov fängslades och filmerna förbjöds. Det skulle ta till efter Sovjetunionens kollaps innan de åter började göras tillgängliga.

TriArt tycker: Paradjanovs surrealistiska stil är lika poetiskt vacker som gåtfull. Film för de som har insett att världen blir större om man inte förstår allt.

Legenden om Surams fästning

Titel Legenden om Surams fästning

Originaltitel Ambavi suramis tsikhitsa

År 1986

Längd 88 min

Länder Georgien

Undertexter Svenska

Språk Ryska

Regissör Sergej Paradjanov

Skådespelare Leila Alibegashvili, Zurab Kipshide, Dodo Abashidze

Relaterade: