Lemming

Egensinnig fransk psykologisk thriller, med drag såväl Claude Chabrol som Alfred Hitchcock, signerad regissören bakom "Harry, en vän som vill dig väl". Alain och Benedicte flyttar till Sydfrankrike där han fått nytt jobb. Men två incidenter kommer att ställa tillvaron på ända - en middag med chefen och hans labila fru som tar en egendomlig vändning samt att Alain hittar en seglivad lämmel i avloppet...

Egensinnig fransk psykologisk thriller om Alain (Laurent Lucas) och Bénédicte (Charlotte Gainsbourg), ett på ytan lyckat par som flyttar till Sydfrankrike där han, som är ingenjör, fått ett nytt jobb. Men snart inträffar två saker som ska förvandla tillvaron på ett mystiskt sätt. Hans nye chef (André Dussolier) kommer över på middag tillsammans med sin fru Alice (Charlotte Rampling) som beter sig mycket underligt och otrevligt. Samtidigt upptäcker Alain att det som orsakat stoppet i kökets avlopp är en skandinavisk lämmel, en djurart som inte ska existera ens i närheten av de här trakterna. 

Tysklandsfödde regissören Dominik Moll (f. 1962) gjorde sig ett namn med debuten Harry, en vän som vill dig väl som liksom Lemming blev utvald att tävla om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Tonen i Molls thrillerdraman har liknats vid Claude Chabrol och Alfred Hitchcock och själv säger han sig i Lemming varit inspirerad av Stanley Kubrick och surrealistkonstnären Giorgio de Chirico.

Lemming

Titel Lemming

Originaltitel Lemming

År 2005

Längd 129 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Dominik Moll

Skådespelare Laurent Lucas, Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling

Relaterade: