Leva sitt liv

Franska nya vågen-klassiker av Jean-Luc Godard med Anna Karina i rollen som Nana som lämnar man och barn med en dröm om att bli skådespelare men börjar livnära sig som prostituterad i Paris.

I tolv episoder får vi följa Nana som lämnar man och barn med en dröm om att bli skådespelare men börjar livnära sig som prostituterad i Paris. I huvudrollen syns den karismatiska Anna Karina som vid den här tiden var gift med regissören och medverkade i en rad av hans filmer. Det briljanta fotot är signerat Raoul Coutard, den franska nya vågens mest framstående kameraman vars samarbete med Godard skulle sträcka sig över 17 filmer.

Jean-Luc Godards fjärde långfilm var, som han själv uttryckte det, inte så mycket en ny väg som en ankomst. ”Jag trodde att Till sista andetaget var en realistisk film men nu känns den som Alice i Underlandet, en overklig surrealistisk värld,” sa han i en intervju. ”Med Leva sitt liv känner jag däremot att jag gradvis börjat göra mer realistiska filmer, mer konkreta filmer".

Leva sitt liv

Titel Leva sitt liv

Originaltitel Vivre sa vie

År 1962

Längd 80 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Jean-Luc Godard

Skådespelare Anna Karina, Sady Rebbot, André S. Labarthe

Relaterade: