Leviatan

Andrej Zvjagintsevs bistra beskrivning av det moderna Ryssland är en upplevelse för alla sinnen.

Kolia lever med sin familj i en liten by i nordvästra Ryssland. Hans hus ligger på en vacker plats med utsikt över havet som borgmästaren bestämmer sig för att ta över i ”kommunens namn”. Men Kolia vägrar att finna sig i det orättvisa beslutet och tar kontakt med sin gamle vapenbroder Dmitri som efter lumparåren blivit en erfaren advokat i Moskva. Dmitri inser dock snabbt att mot den oheliga treenigheten myndighet, kyrka och domstol har rättvisan inte mycket att säga till om, men bestämmer sig ändå, av helt andra orsaker, för att stanna. För Kolia innebär det ännu ett steg djupare in i maktlöshet.

Andrej Zvjagintsev inledde sin karriär som skådespelare, men med regidebuten Återkomsten (2003) visade han att hans stora begåvning ligger bakom kameran. Efter filmer som Förvisningen, Elena och Leviatan har han placerat sig i det absoluta toppskiktet bland vår tids mest intressanta regissörer.  

TriArt tycker: Leviatan är en omtumlande upplevelse som trots sin bistra inramning glimrar av absurd humor. Fotot är storslaget och skådespelarna är utmärkta ner i minsta biroll. Kort sagt, ett svidande vackert mästerverk!

 

Leviatan

Titel Leviatan

Originaltitel Leviathan

År 2015

Längd 140 min

Länder Ryssland

Undertexter Svenska

Språk Ryska

Regissör Andrej Zvjagintsev

Skådespelare Aleksey Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenko

Relaterade: