Ljusår

Naturfilmaren Mikael Kristersson står i en klass för sig när det gäller att fånga det stora i det lilla.

Ljusår har sitt  hjärta i det soldränkta kökslandet, omgivet av en gammal buxbomshäck. Mot gatan i väster ett tätt syrenbuskage, i norr korsvirkeslängan, hallonsnåren mot grannen i söder och den frodiga kaprifolen mot den vildvuxna "parken" i öster. Uthus, hönsgård, murad komposthörna och kryddträdgård. Jättehagtornen som trängs med det knotiga äppelträdet. Getingarnas inre liv i björkstammen och så ett myller av fågel vid alla årstider; de bofasta, de tillfälliga och de förbipasserande.

Mikael Kristersson (f. 1947) började filma redan som 13-åring. Efter att ha utbildat sig till filmfotograf på Dramatiska Institutet så har han gjort flera dokumentärer för TV. Pica Pica (1987) var den första av hans filmer som också fått premiär på bio. Han följde upp med den lika hyllade Falkens öga (1998) och 2008 kom Ljusår som bland annat nominerades till Nordiska rådet filmpris. 2010 tilldelades han Region Skånes miljöpris med motiveringen: "För ett långt och tålamodskrävande arbete att förmedla kunskap och känslor förknippade med den skånska naturen i alla dess skeenden"..

TriArt tycker: Vi instämmer i Nordiska rådets motiveringstext till filmens nominering 2009. "Med skärpt blick och inte minst enastående hörsel breddar och förnyar han naturfilmen. Med absolut gehör skildrar han den verklighet som närmast omger oss och om vilken vår okunnighet är störst. Han drar ingen skarp linje mellan orörd natur och mänsklig kultur. Att förmänskliga djuren är honom lika främmande som att romantisera det vilda. Ljusår skänker lyhört trädgårdens alla invånare samma dignitet, tills människan inte längre förblir alltings givna centrum och skapelsens självklara krona."

Ljusår

Titel Ljusår

Originaltitel Ljusår

År 2008

Längd 101 min

Länder Sverige

Regissör Mikael Kristersson

Relaterade: