Lola Montès - Kurtisanen

En mäktig, visuell uppvisning av ett snitt som inte görs längre

1800-tal. Den beryktade kurtisanen och dansösen Lola Montès är nu degraderad till att framträda på cirkus. Genom sitt framträdande återberättar hon hela sin livshistoria, en makalös resa fylld av passion, överdåd och dramatik.

Max Ophüls (1902 - 1957) inledde sin karriär som skådespelare på teatern i Dortmund. 1923 regisserade han sin första egna uppsättning och åtta år senare långfilmsdebuterade han med Dann schon lieber Lebertran (1931). Det internationella genombrottet kom året därpå med Din för evigt. När nazisterna tog över makten blev det omöjligt för honom att fortsätta arbeta i Tyskland och 1938 flydde han till Paris. Han avled i Hamburg 1957 av en hjärtsjukdom. Lola Montès – Kurtisanen blev hans sista film.

TriArt tycker: En formstudie utan dess like! Extravagant, spektakulärt och berusande storslaget skildras berättelsen om den före detta dansaren Lola Montès vars öde sakta bleknar för världen. Max Ophüls sista film blev hans första i färg och Cinemascope och han nyttjar de nya tekniska möjligheterna så till den gräns att man nästan skönjer ett förakt ... Oavsett vilket - se Lola Montès som en hyllning till film som konstart och med Ophüls egna ord, njut av ”The Pleasure of Seeing”.

Lola Montès - Kurtisanen

Titel Lola Montès - Kurtisanen

Originaltitel Lola Montès

År 1955

Längd 114 min

Länder Frankrike, Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Franska, Tyska

Regissör Max Ophüls

Skådespelare Martine Carol, Peter Ustinov, Anton Walbrock

Producenter Albert Caraco

Manus Max Ophüls

Relaterade: