Lycklig som Lazzaro

Alice Rohrwacher levererar magisk realism av allra bästa sort!

Lazzaro är så god att han ibland misstas för att vara lite korkad. I den lilla italienska byn Inviolata arbetar han på en tobaksodling där tiden stått still. Arbetarna är närmast livegna och allt styrs av den fruktansvärda markisinnan Alfonsina de Luna. När hennes son Tancredi iscensätter sin egen kidnappning, blir Lazzaro hans vän och bundsförvant. En dramatisk händelse gör att de kommer ifrån varandra,men för Lazzaro är deras vänskapsband så starkt att han kan resa genom tid och rum för att återförenas med Tancredi.

Alice Rohrwacher (f. 1982) regisserade ett avsnitt av dokumentären Checosamanca redan 2006, men långfilmsdebuten Himlakropp kom 2011 och premiärvisades på filmfestivalen i Cannes. Hon följde upp med Le meraviglie 2014, en finstämd historia om en biodlarfamilj. Den fick dessvärre aldrig svensk premiär. Lycklig som Lazzaro (2018) blev hennes internationella genombrott och belönades med bland annat manuspriset på Cannes filmfestival.

TriArt tycker: Alice Rohrwacher har ett helt eget uttryck och ger uttrycket magisk realism ny mening. Hon blandar effektivt myt med sanning och humor vilket resulterar i en oförutsägbar filmupplevelse som andas både värme och medmänsklighet.

 

 

Lycklig som Lazzaro

Titel Lycklig som Lazzaro

Originaltitel Lazzaro felice

År 2018

Längd 128 min

Länder Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska

Regissör Alice Rohrwacher

Skådespelare Adriano Tardiolo, Agnese Graziani, Alba Rohrwacher, Nicoletta Braschi

Producenter Carlo Cresti-Dina

Manus Alice Rohrwacher

Relaterade: