Lyubov - kärlek på ryska

Svetlana Aleksijevitj fångar kärleken i den ryska folksjälen.

Under flera år reste nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj runt i Ryssland och Vitryssland för att undersöka den ryska folksjälens förhållande till kärlek. En, som hon menar, akut bristvara i dagens samhälle. Dokumentärfilmaren Staffan Julén fanns vid hennes sida och skildrar en arbetsprocess driven av lika delar politiska, konstnärliga och humanistiska drivkrafter.

Staffan Julén (f. 1957) har sedan 1983 regisserat och producerat flera internationellt prisbelönade långfilmer och kortfilmer. Bland dem kan nämnas Inughuit – folket vid jordens navel (1987), The Prize of the Pole (2006) som bland annat belönades med Dox Amnesty Award och första pris på Anchorage International Film festival samt Lyubov- Ryska på kärlek (2016). Tillsammans med producenten Johan Seth driver han produktionsbolaget Overcoat.   

Svetlana Aleksijevitj (f. 1948) är journalist och författare som har skildrat några av de mest dramatiska händelserna i den ryska historien såsom 2:a världskriget, kriget i Afghanistan, härdsmältan i Tjernobyl och Sovjetunionens upplösning. Hon baserar sina böcker på vittnesmål och intervjuer. 2015 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur för ”hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.

TriArt tycker:  Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj är en skicklig och inlyssnande intervjuare som får människor att bjuda på sig själva. Så när hon ställer frågan "Vad är kärlek?" så är svaren både dråpliga, tänkvärda och vemodiga.

 

Lyubov - kärlek på ryska

Titel Lyubov - kärlek på ryska

Originaltitel Lyubov - kärlek på ryska

År 2017

Längd 89 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Regissör Staffan Julén

Medverkande Svetlana Aleksijevitj

Producenter Johan Seth

Manus Staffan Julén, Svetlana Aleksijevitz

Relaterade: