Maggie vaknar på balkongen

Genom Maggies färgstarka kameralins framträder ett Sverige fyllt av absurditeter och längtan.

Beatrice ”Maggie” Andersson är född i Kenya, men bor i Malmö. Under tre år har hon fått i uppdrag att dokumentera sitt liv. Det blir ett collage av impressionistiska bilder från klubbar, förorten och förnedrande kurser i svenska för invandrare. Maggie utstrålar lika mycket sårig energi som ensam utsatthet. Bakom kuddarna i soffan har hon breven från sonen i Kenya. Han tror fortfarande att mamman lever i den bästa av världar. Maggie själv, kan man ana, har börjat tvivla men framhärdar ändå med envis optimism.

Ester Martin Bergsmark (f. 1982) gick dokumentärfilmslinjen på Biskops Arnö där han träffade Mark Hammarberg. Tillsammans gjorde de kortfilmen Svälj och den Guldbaggebelönade dokumentären Maggie vaknar på balkongen. I Pojktanten tänjde han på genregränserna och hittade en mer personlig stil. Något han tog med sig in i spelfilmsdebuten Nånting måste gå sönder som baserades på Eli Levéns roman Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats. Levén har också en av huvudrollerna i Pojktanten.

 TriArt tycker: Ett på ett sätt närgånget, poetiskt och varmt underhållande bildcollage men samtidigt en rå och avslöjande samtidsskildring.

Maggie vaknar på balkongen

Titel Maggie vaknar på balkongen

Originaltitel Maggie vaknar på balkongen

År 2008

Längd 72 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissörer Ester Martin Bergsmark, Mark Hammarberg

Skådespelare Beatrice Andersson

Relaterade: