Mamma

Med moderns dagböcker som grund skildrar Suzanne Osten en kvinna som ifrågasatte normer, vägrade kompromissa och kämpade för att få vara kreativ

Den unga filmrecensenten Gerd drömmer om att intervjua skådespelare som Jean Gabin och Jean-Louis Barrault och att en dag regissera sin egen film. Hon ska spränga gränser och skapa något nytt. Men motståndet i den mansdominerande filmbranschen är hårt. Och det är de som bestämmer vem som ska få chansen eller inte.

Suzanne Osten (f.1944) är regissör, filmare och författare. Hon är en förgrundsgestalt inom svenskt kulturliv och har banat vägen för en helt ny syn på barn- och ungdomskultur. Suzanne vågar lyfta de svåra frågorna och har i årtionden gestaltat ämnen i sina verk långt innan andra vågat. I mer än trettio år drev hon den banbrytande barn – och ungdomsteatern Unga Klara. Bland hennes mest uppmärksammade och Guldbaggebelönade filmer kan nämnas Mamma, Bröderna Mozart och Skyddsängeln som var uttagen till Un Certain Regard-sektionen på Cannes filmfestival.
Suzanne blev under våren 2015 utsedd till Sveriges första Barnfilmsambassadör av Svenska Filminstitutet.

TriArt tycker: Suzanne Ostens långfilmsdebut är en fragmentarisk historia fylld av nerv och energi. En djupt personlig historia som ändå lyckas vara allmängiltig. Malin Ek vann en Guldbagge för sitt intensiva porträtt av Gerd Osten och man kan lätt förstå varför.

Mamma

Titel Mamma

Originaltitel Mamma

År 1982

Längd 91 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Suzanne Osten

Skådespelare Malin Ek, Birgit Cullberg, Ida-Lotta Backman

Producenter Bert Sundberg, Lasse Lundberg

Manus Tove Ellefsen, Suzanne Osten

Relaterade: