Mannen från Le Havre

Aki Kaurismäki flyttar sitt lakoniska universum till Frankrike, släpper in lite ljus och gör en vuxen Rasmus på Luffen för 10-talet.

Marcel är skoputsare och lever ett enkelt men kärleksfullt liv med sin hustru Arletty. Något som förändras drastiskt när Arletty blir allvarligt sjuk och tas in på sjukhus. Samtidigt dyker Idrissa upp, en båtflykting som hamnat i Le Havre på sin väg mot London. I hasorna har han en plikttrogen polismästare som bestämt sig för att göra sitt jobb så noggrant som möjligt.

Aki Kaurismäki (f. 1957) inledde sin karriär som medregissör till sin bror Mika Kaurismäki innan han gick sin egen väg och gjorde sin version av klassikern Brott och straff. Hans stiliserade universum, fyllt av mörk lakonisk humor slipades till perfektion i den så kallade Finlandtrilogin: Moln på drift, Mannen utan minne och Ljus i skymningen.

TriArt tycker: Det utspelar sig i en fransk hamnstad men det skulle lika gärna kunna vara vara Helsingfors eller någon annanstans i Kaurismäkis egensinniga värld. Det är gripande, korthugget och fyllt av karg värme. Medmänsklighet är ledordet.

 

Mannen från Le Havre

Titel Mannen från Le Havre

Originaltitel Le Havre

År 2011

Längd 93 min

Länder Finland, Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Aki Kaurismäki

Skådespelare Kati Outinen, André Wilms, Jean-Pierre Daroussin

Relaterade: