Mannen från Mallorca

En svensk kriminalklassiker!

Mitt under julhandeln genomförs ett brutalt rån på ett postkontor. Det ser ut att vara ett rutinärende, men när poliskollegorna Jarnebring och Johansson börjar utreda vad som hänt så rullas en betydligt mer komplex historia upp.

Åtta år efter Mannen på taket visar Bo Widerberg ännu en gång att han behärskar kriminalgenren till fullo.

Bo Widerberg (1930-1997) inledde sin karriär som författare. Första romanen Hösttermin släpptes 1952. 1962 gav han sig in i filmdebatten med pamfletten Visionen i svensk film där han gav besk kritik till branschen. Året efter visade han var skåpet skulle stå och långfilmsdebuterade med Barnvagnen där Jan Troell stod för fotot. Samma år hann Widerberg även med att släppa Kvarteret Korpen. Thommy Berggren hade huvudrollen i båda. Det internationella genombrottet kom 1967 med Elvira Madigan och han fortsatte ge energi och skaka nytt liv i det svenska filmlandskapet genom filmer som Ådalen 31 (1969), Joe Hill (1971) och Mannen på taket (1976) för att nämna några.

TriArt tycker: Widerberg är en mästare på att fylla det vardagliga med spänning. Samspelet mellan Sven Wollter och Tomas von Brömssen är lysande i ett tidsdokument som fortfarande sprakar av energi och ja … liv.  

Mannen från Mallorca

Titel Mannen från Mallorca

Originaltitel Mannen från Mallorca

År 1984

Längd 116 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Bo Widerberg

Skådespelare Sven Wollter, Tomas von Brömssen, Håkan Serner

Producenter Göran Lindström

Manus Bo Widerberg

Relaterade: