Männen i mörker

Arne Mattsson tar sig an Owe Husáhrs roman och serverar en grovslipad historia fylld av både humor och folkhemsdramatik.

Arbetarskildring komplett med luttrade, rejäla kollegor, bristande far och son-kommunikation, byfånar och otrohetsaffärer. När männen i det lilla gruvsamhället går till jobbet är det som vilken vardag som helst. De vet ännu inte att en olycka kommer att förändra allt.

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar, men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) och Flickan i Frack (1956).

TriArt tycker: Gediget drama av den gamla skolan, sevärd inte minst på grund av rollistan med namn som Elof Ahrle, Victor Sjöström, Edvin Adolphson, Ulla Holmberg  och Marianne Bengtsson för att nämna några. När det begav sig lyckades filmen reta upp både fack och gruvägare. Facket för att räddningsscenerna och alkoholintaget hos arbetarna ansågs ”negativt skildrat” och gruvägarna opponerade sig mot att gruvarbetet skildrades som ”något omänskligt och olycksfallsbetonat”.

Männen i mörker

Titel Männen i mörker

Originaltitel Männen i mörker

År 1955

Längd 96 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Elof Ahrle, Sigge Fürst, Victor Sjöström

Relaterade: