Mannen på taket

En milstolpe inom svensk actionfilm!

En patient mördas brutalt på ett sjukhus i Stockholm. Kriminalarna Beck och Rönn får till uppgift att lösa fallet, som visar sig vara mer komplicerat än de först anat. Offret är en poliskommissarie med dåligt rykte och många fiender. Men vem av dem skulle gå så långt som till att döda? Under den mödosamma utredningen upptäcker Beck att det ligger en stor tragedi bakom mordet och spåren leder åt ett håll som gör att han och hans kollegor nu är i skottlinjen. Samtidigt någonstans i Stockholm klättrar en välbeväpnad man upp på ett tak ...

Bo Widerberg (1930-1997) inledde sin karriär som författare. Första romanen Hösttermin släpptes 1952. 1962 gav han sig in i filmdebatten med pamfletten Visionen i svensk film där han gav besk kritik till branschen. Året efter visade han var skåpet skulle stå och långfilmsdebuterade med Barnvagnen där Jan Troell stod för fotot. Samma år hann Widerberg även med att släppa Kvarteret Korpen. Thommy Berggren hade huvudrollen i båda. Det internationella genombrottet kom 1967 med Elvira Madigan och han fortsatte ge energi och skaka nytt liv i det svenska filmlandskapet genom filmer som Ådalen 31 (1969), Joe Hill (1971) och Mannen på taket (1976) för att nämna några.

TriArt tycker: Inte bara den överlägset bästa Beck-filmen utan även en av de tajtaste kriminalfilmerna som svensk filmindustri har spottat ur sig. Ett nervigt tidsdokument och svensk actionklassiker i ett. Jona Simms sammanfattade det hela fint i Expressen vid premiären 1976: "I Mannen på taket serveras våldet med kaffe och småkakor. Det är, vilket nog publikrusningen skall bekräfta, ohyggligt svenskt och fruktansvärt underhållande. Fast framför allt är det Widerberg i världsklass." 

Mannen på taket

Titel Mannen på taket

Originaltitel Mannen på taket

År 1976

Längd 110 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Bo Widerberg

Skådespelare Carl-Gustaf Lindstedt, Sven Wollter, Thomas Hellberg

Producenter Per Berglund

Manus Bo Widerberg

Relaterade: