Mannen som slutade röka

Gösta Ekmans slutgiltiga genombrott som filmkomiker.

När korvdirektören Hugo Alighieri dör, ärver sonen Dante 17 miljoner kronor - på ett villkor. Dante måste sluta röka, annars går alla miljoner till farbor Knut-Birger. Storrökaren Dante lider alla helvetes kval. Men summan av lasterna är konstant - och det enda som hjälper är kärlek. Det får han av den vackra Beatrice. Frågan är om det är tillräckligt, när Knut-Birger erbjuder så goda cigarrer.

Tage Danielsson (1928 - 1985) tillhör Sveriges mest folkkära underhållare. Han regidebuterade med den tidstypiskt knäppa Svenska bilder, han finslipade sitt regissörskap i Att angöra en brygga och skrev sedan in sig i den svenska filmhistorien som regissör till komiska storverk som exempelvis I huvet på en gammal gubbe, Äppelkriget, Mannen som slutade röka, Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Picassos äventyr. Han låg även bakom flera böcker, revyer och TV- och radioprogram. Inte minst är han hjärnan bakom P1:s Sommar.

TriArt tycker: En lättsam historia fylld av Svenska Ord-typisk lekfullhet och charm. Gösta Ekman hade ju redan visat framfötterna i en rad filmroller, men det var i Mannen som slutade röka som han slutgiltigt skrev in sig den svenska filmhistorien som en av våra mest mångsidiga komiker på vita duken.

Mannen som slutade röka

Titel Mannen som slutade röka

Originaltitel Mannen som slutade röka

År 1972

Längd 104 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Tage Danielsson

Skådespelare Gösta Ekman, Grynet Mollvig, Carl-Gustaf Lindstedt

Producenter Olle Hellbom, Olle Nordemar

Manus Tage Danielsson

Relaterade: