Mary & Max

Smart, skruvad och nattsvart komedi om en överviktig New York-bo med Aspergers syndrom som börjar brevväxla med en australiensisk åttaåring. Hon försöker förstå tillvaron i skuggan av en alkoholiserad mor och en självmordsbenägen far, han försöker bara förstå … Allt presenterat i finaste lera.

Mary är en ensam åttaåring med en höna som bästa vän. På måfå river hon ur ett blad ur en telefonkatalog och pekar på en adress i New York. Någon vecka senare får Max, en överviktig, medelålders herre med aspergers syndrom ett oväntat brev. De två särlingarna visar sig ha mycket gemensamt och brevväxlandet fortsätter. Ämnen som religion, sex, fobier, kärlek, alkoholism, uppstoppade djur och choklad avhandlas ur en högst personlig synvinkel.

2004 vann Australiensaren Adam Elliott en Oscar för sin kortfilm Harvey Krumpet, en föraning om vad som skulle komma. Mary & Max är baserad på Elliotts egen korrespondens med ”Max” och resultatet är som någon så fint uttryckte det ”en monstervariant av Woody Allen”. Med monster menat i sin allra finaste betydelse.    

TriArt tycker: Gripande, fantasifullt och roligt, även om man bör vara beredd på att skrattet lätt fastnar i halsen. För som de flesta känner till, så behöver man inte ha Aspergers för att tycka att människor kan vara svåra att förstå.

"Någon beskrev den här filmen som en monstervariant av Woody Allen och det ligger något i det. Om vi pratar om Woody Allens allra bästa alster alltså. Här finns så mycket frustrationer, neurotiska tvångstankar och tragik att det inte hade gått att filma med vanliga skådespelare. Men Adam Elliotts lerfigurer har så mycket liv och uttryck att det är omöjligt att inte skratta. Galghumor av yppersta klass!" - Per Löwendahl

Mary & Max

Titel Mary & Max

Originaltitel Mary & Max

År 2009

Längd 80 min

Länder Australien

Språk Engelska

Regissör Adam Elliott

Skådespelare Toni Collette, Philip Seymour Hoffman, Eric Bana

Relaterade: