Matthias & Maxime

Xavier Dolan bjuder in till en berättelse om kärlek, vänskap och familj – både den du väljer själv och den du föds in i.

Under en kortfilmsinspelning blir barndomsvännerna Matthias och Maxime ombedda att kyssa varandra inför sina vänner. Månaderna går men en känsla av osäkerhet över vad som egentligen fanns i den där kyssen dröjer sig kvar hos de båda.. Maxime ska snart flytta till Australien och under den sista tiden med gänget blossar de undertryckta känslorna mellan vännerna upp i samma takt som dagarna till Maximes avfärd räknas ned.. 

Xavier Dolan (f.1989) slog igenom stort redan som 20-åring med sin debutfilm Jag dödade min mamma, en ganska mörk historia som tog ett nytt grepp om skildringen av relationen mellan mamma och barn. I Hjärtslag som kom året efter visade han upp en betydligt ljusare och mer flyhänt sida. Han har sedan dess fortsatt att imponera stort med bl. a Laurence Anyways, Tom at The Farm och Mommy. Det har påståtts att Dolan tappat formen men med Matthias & Maxime bevisar han motsatsen.

TriArt tycker: Med stort hjärta och en dos melankoli har Xavier Dolan hittat tillbaks till det personliga och intima berättandet i en finstämd studie i kärlek, vänskap och familj – både den du väljer själv och den du föds in i. 

 

Matthias & Maxime

Titel Matthias & Maxime

Originaltitel Matthias & Maxime

År 2019

Längd 119 min

Länder Kanada

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Xavier Dolan

Skådespelare Anne Dorval, Xavier Dolan, Gabriel D’Almeida Freitas, Pier-Luc Funk

Producenter Xavier Dolan

Manus Xavier Dolan

Utanför TriArt Xavier Dolan i POV

Relaterade: