Mia Madre

Moretti drar ner på satiren och ökar närvaron i en finstämd historia

Regissören Margherita är mitt uppe i en filminspelning med en minst sagt krävande skådespelare. Men hon orkar helt enkelt inte bry sig, istället ligger hennes tankar hos den döende modern och en tonårsdotter som behöver lite uppmärksamhet …

Nanni Moretti (f. 1953) – en av Italiens mest stridbara regissörer och en ständig nagel i ögat på Berlusconi – har en lång karriär bakom sig av personliga och ofta politiska filmer. Det stora genombrottet kom 1993 med självbiografiska Kära dagbok, vilken följdes upp med Aprile, där Moretti filosoferar över Italien, sitt filmskapande och inte minst sin hälsa. Hela tiden med sin skönt självupptagna och skarpa humor påkopplad. 2001 gjorde han något helt annat med det makalöst känsliga och drabbande sorgedramat Ett rum i våra hjärtan för vilken han belönades med Guldpalmen i Cannes.

TriArt  tycker: Precis som i hans mästerverk – Ett rum i våra hjärtan – så tonar Moretti ned satiren och fokuserar på det mänskliga. Ett recept som passar honom alldeles utmärkt.

Mia Madre

Titel Mia Madre

Originaltitel Mia Madre

År 2015

Längd 106 min

Länder Italien, Italien

Undertexter Svenska

Språk Italienska, Italienska

Regissör Nanni Moretti

Skådespelare Nanni Moretti, Margherite Buy, John Turturro

Relaterade: