Min bäste ovän - Klaus Kinski

Kärlek, hat, galenskap, genialitet

Werner Herzog ser tillbaka på ett lika kreativt som kaotiskt samarbete med sin bäste ovän -  Klaus Kinski. De flesta regissörer orkade endast med en film tillsammans med den intensive skådespelaren. Herzog gjorde fem. Två egensinniga konstnärer som tog fram det bästa – och det sämsta – hos varandra i en närmast besatt kärlek till filmen och sig själva.

Werner Herzog (f. 1942) var under 70-talet, tillsammans med Rainer Werner Fassbinder, Margarethe von Trotta, Volker Schlöndorff och Wim Wenders, en av fixstjärnorna i det som brukar kallas den nya tyska filmvågen. Han långfilmsdebuterade 1968 med Lebenszeichen och med filmer som Dvärgar har också varit små (1970), Aguirre – Guds vrede (1972), Kaspar Hauser – Var och en för sig och Gud mot alla (1974), Woyzeck (1979) och Fitzcarraldo (1982) i ryggen tillhör han de mer kompromisslösa regissörerna i sin generation.

TriArt tycker: Herzogs karriär är fylld av skrönor och fantastiska anekdoter, men det blir aldrig så vansinnigt som när Klaus Kinski är inblandad. Så när regissören ser tillbaka på det intensiva samarbetet är det en lika otrolig som fascinerande berättelse som rullas upp. Här vittnas om mordhot, sammanbrott, galenskap och raseriutbrott, men också respekt, kärlek och en insikt om att de båda drog nytta av varandras minst sagt uppblåsta egon. Kompromisslöst.

Min bäste ovän - Klaus Kinski

Titel Min bäste ovän - Klaus Kinski

Originaltitel Mein liebster Feind - Klaus Kinski

År 1999

Längd 95 min

Länder Tyskland

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Tyska

Regissör Werner Herzog

Medverkande Claudia Cardinale, Klaus Kinski, Werner Herzog

Producenter Lucki Stipetic

Relaterade: