Min farbror från Amerika

Min farbror från Amerika är en lysande film, starkt besläktad med Godard och andra franska vågen-mästare. Filmen är en inte bara en märklig historia om människans likheter med djuren, utan främst en mycket underhållande och elegant film.

Biologen Henri Laborit demonstrerar hur beteendeteorier om överlevnad och social utveckling hos djur även kan överföras till människor. Han gör det genom att referera till tre människors liv. Jean, en ambitiös författare och politiker, Janine, en lovande skådespelerska och René, en pojke från landet som blir chef för en textilfabrik. Alla tre hamnar i skrämmande och livsavgörande situationer, som biologen Henri menar, bevisar hans teorier.

Alain Resnais (1922-2014), utbildades vid franska filmskolan IDHEC. Under 50-talet blev han framgångsrik som dokumentärfilmare och uppmärksammades speciellt för Natt och dimma 1955. Resnais spefilmsdebut Hiroshima – min älskade väckte enorm uppståndelse och räknades som ett mycket viktigt och centralt verk i den franska nya vågenrörelsen. Mest för att han skildrade tidsbegreppen på ett nytt vis, vilket han även gjorde i den senare I fjol, i Marienbad från 1961.

TriArt tycker: Min farbror från Amerika är en sofistikerad och intellektuellt sett både märklig och fascinerande resa. Kanske den mest helgjutna film från Resnais sedan 60-talets Muriel. Filmens teorier om att det finns kopplingar och relevanta jämförelser mellan djurs och människors beteenden är kanske inte det som intresserar mest utan snarare filmens undertexter om människans svårigheter att gå utanför sina egna sociala gränser.

Min farbror från Amerika

Titel Min farbror från Amerika

Originaltitel Mon oncle d´Amerique

År 1980

Längd 122 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Alain Resnais

Skådespelare Gérard Depardieu, Marie Dubois, Nelly Borgeaud, Nicole Garcia

Relaterade: