Mina drömmars stad

”Man kunde frukta staden, jätten som slukade människoliv. Ändå så sökte man sig hit, gav sitt blodsoffer i det land i världen som var 1860-talets Sverige, i den stad i världen som var Stockholm”

Obs! Ej svensk text

Ingvar Skogsberg tar sig an Per Anders Fogelströms episka roman med full kraft. Vi får följa hamnarbetaren Henning i 1860-talets Stockholm. En stad där de fattiga utnyttjas, misshandlas, våldtas och köps. De hostar blod och super sig medvetslösa. I den blanka sjön har en mor dränkt sina svältande barn. Men här finns också kärlek, kamratskap och kämpaglöd.

Ingvar Skogsberg (f.1937) gjorde under 60-talet en rad kortfilmer innan han långfilmsdebuterade med Stumpen 1975. Året efter släppte han Stockholmseposet Mina drömmars stad. Han följde upp med TV-filmerna Legenden om Svarte Björn (1979) och Svenska brott (1984). Ingvar Skogsberg har även varit verksam som översättare, bland annat av författare som Ken Kesey, Julian Barnes och Aidan Chambers.

TriArt tycker: Ett epos av klassiskt snitt fyllt av smuts, svett, rök, dimma och damm mästerligt fotat av John O Olsson (som året innan hyllades välförtjänt för sitt foto i Giliap)

Mina drömmars stad

Titel Mina drömmars stad

Originaltitel Mina drömmars stad

År 1976

Längd 168 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingvar Skogsberg

Skådespelare Eddie Axberg, Britt-Louise Tillbom, Kjell-Hugo Grandin

Producenter Olle Hellbom, Olle Nordemar

Manus Ingvar Skogsberg

Relaterade: