Mishima

Ett visuellt mästerverk regisserat av Paul Schrader i samarbete med flera av de ledande filmskaparna ur en av den amerikanska filmens stora glansperioder, däribland producenterna Francis Ford Coppola och George Lucas i samarbete med kompositören Philip Glass, kostymdesignern Eiko Ishioka och fotografen John Bailey. Ken Ogata levererar ett magnifikt porträtt i titelrollen.

1970 står roman- och pjäsförfattaren Yukio Mishima inför valet att begå rituell seppuku, strax efter att han, i spetsen för sin privata armé, hade ockuperat den japanska militärens högkvarter. I ett lappverk av återblickar porträtteras den berömde författarens inre kaos och motsägelser och hans försök att finna en harmoni mellan sig själv, konsten och samhället, en man som försökte förvandla sig själv till sitt yttersta konstverk.

Paul Schrader tillhör en av det amerikanska 70-talets största filmikoner efter att ha skrivit manus till filmer som Taxi Driver och Tjuren från Bronx. Han har även skrivit manus till Moskitkusten, Kristi sista frestelse och Bringing Out the Dead. Som regissör debuterade han 1978 med Blue Collar med Richard Pryor och Harvey Keitel i huvudrollerna. Genombrottet kom två år senare med American Gigolo med Richard Gere och Lauren Hutton i huvudrollerna. 1997 regisserade han Nick Nolte och Sissy Spacek i den Oscarbelönade thrillern Affliction.

TriArt tycker: Paul Schrader tar sig an Yukio Mishimas liv med effektivt drömlika bilder och gör en av sina mest fascinerande, för att inte säga bästa, filmer i karriären.

Mishima

Titel Mishima

Originaltitel Mishima

År 1985

Längd 121 min

Länder USA

Undertexter Svenska

Språk Japanska, Engelska, Engelska

Regissör Paul Schrader

Skådespelare Ken Ogata, Masayuki Shionoya, Hiroshi Mikam

Utanför TriArt Little White Lies skriver om Yukio Mishima

Relaterade: