Mördaren - En helt vanlig person

Manus av Beck-duon Sjöwall/Wahlöö, regi av Arne Mattson med Allan Edwall och Lars Ekborg i ledande roller. Det borde räcka för att väcka nyfikenheten hos de flesta, även om Mördaren – En helt vanlig person tillhör Mattssons mer ojämna filmer.

Det blandas friskt mellan thriller, drama och svart komedi när Mattsson tar sig an uppgiften att berätta vad som kan tänkas driva en mördare till sitt illasinnade dåd. Den senaste tiden har nämligen en ”tågmördare” kastat flera unga kvinnor av tåget, vilket är det givna samtalsämnet bland passagerarna …

Arne Mattsson är en av svensk films flitigaste regissörer. Han är kanske främst känd för sin serie filmer om privatdetektiven John Hillman och den prisbelönta nakenchocken Hon dansade en sommar (1951), men hann med betydligt fler verk än så. Mellan 1944 och 1967 gjorde han i snitt två filmer om året. Den höga arbetstakten innebar så klart en viss ojämnhet, men det finns gott om pärlor i CV:t. Förutom ovanstående kan nämnas Vaxdockan (1962), Hemsöborna (1955) och Flickan i Frack (1956).

TriArt tycker: Vid premiären skrev kritikerna ”den som minns Pensionat Paradiset som den svenska filmbotten har helt enkelt inte följt med sin tid”, ”en dykning i ett handfat” med mera. Filmen är dock bättre än sitt rykte. Den har en viss förlåtande noir-charm och skådespelare som Allan Edwall, Lars Ekborg, Karl-Arne Holmsten och Elsa Prawitz lyfter filmen.

Mördaren - En helt vanlig person

Titel Mördaren - En helt vanlig person

Originaltitel Mördaren - En helt vanlig person

År 1967

Längd 96 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Arne Mattsson

Skådespelare Allan Edwall, Lars Ekborg, Britta Persson

Relaterade: