Mot södern

Charlotte Rampling får fullt utlopp för sin förmåga att väsa ur sig vassa syrligheter i Laurent Cantets tillbakablick på ett Haiti i skuggan av både Baby Doc och medelålders sexturister.

Brenda, Ellen och Sue har sökt sig till det soldränkta Haiti för att slappna av, flirta och få lite omväxling från trista arbeten och färglösa äktenskap. De finner vad de söker i den unge Legba. Han upplåter både sin kropp och tid till att uppfylla deras behov. Men verkligheten gör sig påmind och öppnar motvilligt kvinnornas ögon för fattigdom och våld under Baby Docs ökända regim.

Redan i debuten Överflödiga människor visade Laurent Cantet ett skarpt öga för det sociala och mänskliga spelet. Den dokumentära närvaron och skickliga personregin går som en röd tråd genom hans filmer vare sig det handlar om sexturism, arbetslöshet eller skola.

TriArt tycker: Laurent Cantet belyser maktmissbruk på flera olika plan utan att gå i plakat-fällan. Han vet att en bra historia är det viktigaste och han är en mästare på att karva fram trovärdiga, komplexa personligheter att befolka dem med. Mot södern är inget undantag.

Mot södern

Titel Mot södern

Originaltitel Vers le sud

År 2005

Längd 107 min

Länder Frankrike

Språk Franska

Regissör Laurent Cantet

Skådespelare Charlotte Rampling, Louise Portal, Ménothy Cesar

Relaterade: