Musik i mörker

”Smärtan och lidandet hör också till Guds plan”

OBS! Ej svensktextad

Under en skjutövning råkar den värnpliktige Bengt ut för en olycka och förlorar synen. Han återhämtar sig hos släktingar på landet. Där jobbar hembiträdet Ingrid som förälskar sig i honom. Men Bengt är för upptagen av sin egen bitterhet för att märka något.

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora  internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans  sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: En ganska svajig melodram där Mai Zetterling( i rollen som Ingrid) är den stora behållningen. Bergman själv skriver i Bilder att han inte var särskilt förtjust i historien, men tyckte desto bättre om författaren: ” Han (Lorens Marmstedt) hade köpt filmrätten till en roman av Dagmar Edqvist. Den hette Musik i mörker och handlade om en blind musiker och nu gällde det för mig att stoppa dämonerna i en gammal säck. Här skulle jag inte få någon användning för dem. Jag läste romanen och storknade. När jag meddelade Lorens detta faktum förklarade han att han inte tänkte komma med något ytterligare anbud. Vi enades om att vi gemensamt skulle träffa Dagmar Edqvist. Hon visade sig vara en bedårande mänska, rolig, varm och klyftig, dessutom mycket kvinnlig och söt. Jag föll till föga. Vi skulle skriva manuskriptet tillsammans.

Musik i mörker

Titel Musik i mörker

Originaltitel Musik i mörker

År 1948

Längd 88 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Birger Malmsten, Mai Zetterling, Naima Wifstrand

Producenter Lorens Marmstedt

Manus Dagmar Edqvist

Relaterade: