Naken

Störande, intensiv och en av Mike Leighs allra bästa filmer!

Efter en våldtäkt flyr Johnny till London. Han är smart, charmig och elak. Hans oförmåga att ta emot kärlek från någon kastar ut honom på den brittiska huvudstadens skuggigaste bakgator där hans väg korsas av vinddrivna existenser lika desperata och såriga som han själv.

Mike Leigh (f.1943) inledde sin karriär på teatern i mitten av 60-talet. På 70-talet började han göra film för BBC, redan då med ett stort socialt engagemang. De flesta av hans projekt har inletts utan manus, baserade på en ide som sedan improviseras fram. Det stora internationella genombrott kom med Naken 1993 och befästes sedan med Hemligheter och lögner 1996 och Flickor i karriären 1997. Han har sedan fyllt på med en imponerande rad filmer som exempelvis All or Nothing, Vera Drake och Medan åren går.

TriArt tycker: David Thewlis gör sitt livs roll som den snabbkäftade Johnny och får fint stöd av Cartlidge och Lesley Sharpe i en av 90-talets syrligaste dystopier. En filmisk käftsmäll av det mer hårdslående slaget som belönades med både regi och skådespelarpriser på Cannes filmfestival.

"David Thewlis må vara mest känd från Harry Potter eller Fargo (TV-serien), men förmodligen kommer han aldrig att toppa sitt genombrott som Johnny i Naken. En intelligent och charmig existens, som samtidigt är bitter, opålitlig och som spottar ur sig välformulerade giftigheter utan hänsyn till vem det träffar. David Thewlis är störig, intensiv och trovärdig in i minsta ögonryckning och med Londons skuggigaste bakgator som bakgrund levererar Mike Leigh en svidande känga till samtidens brist på mänsklig kommunikation och ökande klassklyftor. Dessutom är det den alldeles för tidigt bortgångne Katrin Cartlidges första större filmroll, vilket är en anledning att se filmen bara det. Så glöm det där med tips, att se Naken är en uppmaning! För din egen skull" - Per Löwendahl

Naken

Titel Naken

Originaltitel Naked

År 1993

Längd 103 min

Länder Storbritannien

Undertexter Svenska

Språk Engelska, Engelska

Regissör Mike Leigh

Skådespelare David Thewlis, Katrin Cartlidge, Lesley Sharpe

Producenter Simon Channing Williams

Manus Mike Leigh

Utanför TriArt Ian Buruma skriver om Naken

Relaterade: