Nålen

Med sin punkiga attityd, inspirerad av popkultur och Hong Kong-filmer var Nålen ett svart får i det sovjetiska filmlandskapet. Att det är här som rocksångaren Victor Tsoï gör sin långfilmsdebut förstärker bara myten.

Moro återvänder till sin gamla hemstad för att driva in en skuld. Där träffar han sin före detta kärlek som nu fastnat i ett morfinmissbuk. Moro bestämmer sig för att hjälpa henne ur sin situation och samtidigt sätta stopp för den lokala maffian.

Rashid Nugmanov (f. 1954) slog igenom stort med debuten Nålen som var en av de första filmerna i Sovjetunionen som tog upp drogmissbruk. Nugmanovs politiska intresse lever fortfarande starkt och han är en av de drivande krafterna bakom International Freedom Network, en organisation som kämpar för demokrati i de forna sovjetstaterna.

Victor Tsoï (1962-1990) var sångare i Kino och en frontfigur inom sovjetisk rockmusik. Han omkom i en bilolycka 1990.

TriArt tycker: Nålens lekfullhet med form och innehåll blev startskottet för en ny våg av frigjorda filmer i Perestrojkans Sovjetunionen. Blandningen av rå realism och nästintill psykedeliska scener ger filmen en charmig nerv.

Nålen

Titel Nålen

Originaltitel Igla

År 1988

Längd 81 min

Länder Sovjetunionen

Undertexter Svenska

Språk Ryska

Regissör Rashid Nugmanov

Skådespelare Marina Smirnova, Pyotr Mamonov, Victor Tsoï

Relaterade: