När ängarna blommar

”Det är en ren svensk Vredens druvor. Det är inget dåligt beröm. Det är en film som tål ses för ämnets skull, för sin vackra medkänslas skull, som kärv meningsfull underhållning!" skrev Aftonbladet när När ängarna blommar premiärvisades 1946.

Stataren Hellman har just bytt arbetsplats.  Han har ett rykte om sig att vara klassmedveten och anses därmed vara en bråkmakare. Något som godsägaren gör klart att han inte tänker tolerera. Arbetssituationen är hård och när en av statarna vräks för att hans hustru inte kan ställa upp i mjölkningen får de andra nog. En strejk bryter ut, men godsägaren svarar med att kalla in en samling strejkbrytare som inte väjer för konfrontation.

Erik ”Hampe” Faustman (1919-1961) inledde sin filmkarriär som skådespelare i Alf Sjöbergs Med livet som insats 1940. Han regidebuterade tre år senare med Natt i Hamn som visade upp ett socialt engagemang som skulle komma att gå som en röd tråd genom hela hans produktion.

TriArt tycker: Det råder ingen tvekan om var Hampe Faustmans hjärta ligger när han beskriver svensk klasskamp i När ängarna blommar. Humor och ilska blandas till socialt patos i ett av svensk 40-talsfilms finare ögonblick.

När ängarna blommar

Titel När ängarna blommar

Originaltitel När ängarna blommar

År 1946

Längd 77 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Erik "Hampe" Faustman

Skådespelare Sigurd Wallén, Dagny Lind, Birger Malmsten

Relaterade: