När pappa var borta på affärsresa

Emir Kusturicas underskattade Guldpalmsvinnare är både rörande och varmt humoristisk.

Jugoslavien, tidigt 1950-tal. Diktator Tito har brutit sig ur Stalins järngrepp och det krävs inte mycket i det spända läget för att man ska betraktas som oliktänkande. För Mesa räcker det med att han vägrar skratta åt en karikatyr av Stalin för att den lokala partibossen, som dessutom råkar vara Mesas svåger, ska skicka honom till straffläger i tre år. Även om skälet mest torde vara att svågern nu kan lägga vantarna på Mesas unga älskarinna. För Mesas fru och barn blir detta början på en hård och fattig tid, där det gäller att mitt i allt elände finna livsglädjen för att lyckas överleva. När någon undrar var Mesa är så svarar de kort: Han är borta på affärsresa.

Emir Kusturica (f. 1954) inledde sin karriär med att göra kortfilmer för Jugoslavisk TV. Långfimsdebuten Kommer du ihåg Dolly Bell hade premiär 1981. Han följde upp med När pappa var borta … som vann guldpalmen i Cannes och nominerades till en Oscar. Men det riktigt stora internationella genombrottet kom med Zigenarnas tid 1989. Han följde upp med att göra nästa film Arizona Dream i USA innan han tog sin burleska stil ytterligare ett steg framåt i Underground 1995 och Svart katt, Vit katt 1998.

TriArt tycker: Det är alltid lika mäktigt och fantastiskt att upptäcka ett nytt regiskap. När jag såg ”När pappa var borta på affärsresa” i Cannes 1985 insåg jag, liksom många andra, att filmens upphovsman, Bosniern Emir Kusturica, skulle bli en stor filmskapare!  ”Kommer du i håg Dolly Bell?” som hade prisbelönats i Venedig några år tidigare, hade jag sett mest som en övning och inte fäst så stor vikt vid. I ”När pappa var borta…” - som vid Cannes-festivalens slut kammade hem Guldpalmen - hade Kusturica utvecklat en stil som påminde mest om tjecken Milos Formans tidigare filmer; politiskt kritisk, men med en värme och humor som fungerar som andningshål, då han beskriver ett post-stalinistiskt Jugoslavien under Tito (som sedermera Kusturica kom att försvara…), och där överlevnadsmetoderna ofta blev både absurda och mänskliga.  Det är en fullfjädrad film som egentligen känns lika aktuell i dag som då, som berör och skakar om. Kusturica kom att välja andra filmestetiska uttryck i sina kommande filmer, (”Zigenarnas tid”, ” Underground”, ”Svart katt, vit katt”) som även de tillhör den moderna filmhistorien. Men nu när han hamnat lite i en återvändsgränd och gör filmer som är manierade och poserande, så önskar man om att han ska återvända till de uttryck och den kraft han använde i ”När pappa var borta…”, och som han redan 1985 visade att han till fullo behärskade.  Se och njut! - Mattias Nohrborg

När pappa  var borta på affärsresa

Titel När pappa var borta på affärsresa

Originaltitel Otac na sluzbenom putu

År 1985

Längd 136 min

Länder Jugoslavien

Undertexter Svenska

Språk Serbokroatiska

Regissör Emir Kusturica

Skådespelare Predrag Manojlovic, Moreno D'E Bartolli, Mirjana Karanovic

Producenter Mirza Pasic

Manus Abdulah Sidran

Relaterade: