Natt och dimma

"Den ädlaste och mest nödvändiga filmen som någonsin gjorts" - Francois Truffaut

Alain Resnais kortdokumentär är en av de första filmerna om förintelsen och den första som nådde ut till en bredare publik. En omskakande filmupplevelse som undersöker människans förmåga till grymhet och med skoningslös klarhet konstaterar att historien mycket väl kan upprepa sig.

Alain Resnais (f. 1922), utbildades vid franska filmskolan IDHEC.  Under 50-talet blev han framgångsrik som dokumentärfilmare, och blev speciellt uppmärksammad för Natt och dimma 1955.  Resnais spelfilmsdebut Hiroshima – min älskade väckte enorm uppståndelse och räknas som ett centralt verk i den franska nya vågen-rörelsen. Mest för att han skildrade tidsbegreppen på ett nytt vis, vilket han även gjorde i I fjol, i Marienbad från 1961.

TriArt tycker: Bara tio år efter krigsslutet var de fasansfulla minnena av mardrömmen fortfarande skarpa. Och Resnais är tydlig med att de aldrig får blekna, eller förminskas till torra texter och tårdrypande draman. På 33 minuter sammanfattar han effektivt förintelsens mänskliga kollaps i en film som fräser av avsky och ilska över hur vi kunde låta detta hända. En omskakande påminnelse om hur krig ser ut i verkligheten.

Natt och dimma

Titel Natt och dimma

Originaltitel Nuit et brouillard

År 1956

Längd 32 min

Länder Frankrike

Undertexter Svenska

Språk Franska

Regissör Alain Resnais

Medverkande Reinhard Heydrich, Heinrich Himmler, Adolf Hitler

Producenter Samy Halfon, Anatole Dauman, Philippe Lifchitz

Relaterade: