Nattvardsgästerna

”Gud, varför har du övergivit mig?”

Landsortsprästen Tomas utför sina sysslor utan entusiasm inför en allt mindre församling. Han inser att han inte har något andlig styrka att erbjuda annat än sin egen osäkerhet och tvivlet växer sig allt starkare inom honom.

Jag var i den avundsvärda positionen att jag kunde göra vad jag ville. Det var dags för ett dödsföraktande språng.” – Ingmar Bergman

Ingmar Bergman (1918 - 2007) tillhör filmhistoriens mest inflytelserika regissörer. Han inledde sin karriär på teatern men det dröjde inte länge innan han gjorde sin första film. Han regidebuterade med Kris (1946) och fick sitt stora internationella genombrott med Sommarnattens leende (1955). Under 50- och 60-talet var han, tack vare filmer som Det sjunde inseglet, Smultronstället, Jungfrukällan, Tystnaden, Vargtimmen och Persona för att nämna några, mer eller mindre synonym med europeisk arthouse-film. Bergmans sista stora film, Fanny och Alexander (1984), gav honom en tredje Oscar för bästa utländska film (de andra två var för Jungfrukällan och Såsom i en spegel). Ingmar Bergman dog 2007 och lämnade efter sig en imponerande samling filmer och pjäser.

TriArt tycker: Den andra filmen i Bergmans trilogi om Guds tystnad är en stramt berättad historia och ett av hans allra bistraste verk. Ödsligt, gråkallt och grubblande med Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin och Allan Edwall i absolut toppform.
 

Nattvardsgästerna

Titel Nattvardsgästerna

Originaltitel Nattvardsgästerna

År 1963

Längd 81 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Svenska

Regissör Ingmar Bergman

Skådespelare Allan Edwall, Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin, Max von Sydow

Producenter Allan Ekelund

Manus Ingmar Bergman

Relaterade: