Naturens hämnd

Naturens hämnd är en gripande och tankeväckande dokumentär om vad vi gör med vår natur och vilka konsekvenser det för med sig. Med ett fantastiskt foto av Per Källberg och suggestiv musik av Ulf Dageby gör Stefan Jarl gjort en film som väcker lika många tankar och känslor som för 30 år sedan.

Naturens hämnd berättar om hur människans handlingar påverkar naturen och fastslår att människan aldrig kan styra och bestämma över naturens egnal lagar. Under resan genom Sverige konstaterar Stefan Jarl tillsammans med sin fotograf Per Källberg att vi manipulerar naturen, men bevisar samtidigt att hämnden ofta är påfallande ljuv.

Stefan Jarl (f 1941) betraktas som en av Sveriges främsta dokumentärfilmare. En värdig arvtagare till Arne Sucksdorff, som han för övrigt jobbade med som assistent under tidigt 60-tal. Stefan utbildades på filmskolan 1965-67 och gjorde direkt efter den första delen i den så kallade Modstrilogin: Dom kallar oss mods 1968 tillsammans med Janne Lindqvist. Den följdes av Ett anständigt liv 1979 och Det sociala arvet 1993.  Jarl har även gjort några spelfilmer.

TriArt tycker: Naturens hämnd är en lika skrämmande som vacker film om hur vi människor förhåller oss till naturen.  Stefan Jarl lägger fram klockrena bevis för hur mänskligheten brutalt exploaterar hela sin omgivning.  Med ett gudomligt foto drabbas och berörs man, och tvingas med största säkerhet både till eftertanke och rannsakan.

Naturens hämnd

Titel Naturens hämnd

Originaltitel Naturens hämnd

År 1983

Längd 76 min

Länder Sverige

Språk Svenska

Regissör Stefan Jarl

Relaterade: