The Nile Hilton Incident

Tarik Salehs Sundance- och Guldbaggevinnare är en tät noir-thriller fylld av korruption, politik och nervig spänning.

Noredin är en korrupt kriminalpolis i centrala Kairo som satt i rutin att pressa lokala brottslingar på pengar. I ett rus av droger och alkohol håller han sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps. En natt blir han tilldelad en mordutredning, en sångerska har hittats död i bröllopssviten på ett lyxhotell. Vad som från början verkar vara ett enkelt passionsbrott visar sig ha förgreningar hela vägen upp till den innersta kretsen runt presidenten. Allt eftersom han blir djupare och djupare indragen i en spiral av prostitution, utpressning, mord och dolda politiska agendor börjar Noredin ifrågasätta sin egen moral. Det blir uppenbart för honom att jakten på rättvisa är ett ensamt lopp där man inte kan lita på någon.

Tarik Saleh (f. 1972) blev känd för den större publiken som programledare för samhällsmagasinet Elbyl i SVT (1996 - 1998). Han var en av grundarna till produktionsbolaget Atmo och tillsammans med Erik Gandini regidebuterade han 2001 med dokumentären Sacrifio - vem dödade Che Guevara?. De två fortsatte sitt samarbete med Gitmo (2005). 2009 kom den animerade dystopin Metropia som följdes upp med det hårdkokta dramat Tommy 2014. The Nile Hilton Incident (2017) vann juryns stora pris på Sundancefestivalen och belönades med 5 guldbaggar inklusive bästa film och bästa manliga huvudroll (Fares Fares).

TriArt tycker: Med Kairo och en vaknande arabisk vår i bakgrunden och en korrupt, desillusionerad snut snyggt spelad av Fares Fares i förgrunden levererar Tarik Saleh en lika stämningsfull som hårdkokt och personlig thriller.

 

The Nile Hilton Incident

Titel The Nile Hilton Incident

Originaltitel The Nile Hilton Incident

År 2017

Längd 111 min

Länder Sverige

Undertexter Svenska

Språk Egyptiska

Regissör Tarik Saleh

Skådespelare Fares Fares, Mari Malek, Yasser Ali Maher

Producenter Kristina Åberg

Manus Tarik Saleh

Relaterade: